Under denna kursdag reder justitierådet Stefan Reimer ut frågor och problem som berör gränslandet mellan fordringsrätt, sakrätt och processrätt, vilket ofta har stor praktisk betydelse, men sällan är särskilt väl belyst i rättspraxis eller i den rättsvetenskapliga litteraturen. Kursen sker i seminarieform och syftar till att belysa olika problemkomplex som uppkommer i det gränslandet utifrån praktiska tillämpningsfrågor som bygger på verkliga fall. Det sker också en genomgång av de rättsfall från Högsta domstolen och den litteratur som finns på området. Kursen vänder sig främst till advokater eller andra med viss erfarenhet av frågor kring obestånd och konkurs eller processföring.
Kursprogram
Viktiga punkter ur kursinnehållet:
- Olika fordringsrättsliga och sakrättsliga problem i samband med tvister mellan konkursboet och tredje man om tillgångar, t.ex. immaterialrättigheter enligt licensavtal.
- Under vilka förhållanden upphör ett avtal på grund av ena partens konkurs eller obestånd? Hur ska ”ipso-facto-klausuler” och ”prekonkursklausuler” hanteras?
- I vilka fall föreligger inträdesrätt för konkursboet i konkursgäldenärens avtal?
- Finns det en ”processuell” stoppningsrätt när en av parterna i en tvist kommer på obestånd eller går i konkurs, om inte konkursboet inträder i processen? Hur bör man processuellt se på konkursbolagets fortsatta processande?
- Vad gäller vid återkallelse av talan på grund av en konkurs och det begärs att talan ändå ska prövas från konkursbolagets sida, när konkursbolaget inte inträder?
- Vilka fordringsrättsliga och processuella begränsningar gäller vid återvinning i konkurs?
- Konkursrättsliga problem i samband med skiljedomsavtals verkan mot tredje man.
- Andra avtalsrättsliga och sakrättsliga problem i obeståndssituationer i ljuset av den processuella situationen.
Kurstillfällen
Ort: Stockholm
Pris: 8 900kr
18 september 2020 09:00
Föreläsare
Målgrupp
Relaterat