Det finns likheter mellan att processa i allmän domstol, förvaltningsdomstol och inför skiljenämnd. Men det finns också olikheter, bl.a. beroende på olika regler och olika praxis/traditioner i handläggningen. Den här kursen är således en måste för dig som agerar som ombud i tvister!
Kursprogram
Sakföraren ska göra sig förstådd och övertyga. Övertygelseprocessen börjar i första skriften och avslutas med pläderingen eller en inlaga varigenom parten slutför sin talan i målet.
Det finns likheter mellan att processa i allmän domstol, förvaltningsdomstol och inför skiljenämnd. Men det finns också olikheter, bl.a. beroende på olika regler och olika praxis/traditioner i handläggningen.
Den här kursen behandlar några av de frågor man ställs inför som sakförare i olika typer av mål (dock ej brottmål). Kursen vänder sig särskilt till advokater som redan har erfarenhet av att agera som ombud i tvister. Kursen är mycket praktiskt inriktad. Diskussionen kommer ofta att utgå från praktiska (verkliga) exempel och övningar kommer att förekomma för den som önskar att delta i sådana.
Viktiga punkter ur kursinnehållet:
- Vilken tvistlösningsmetod är önskvärd för din huvudman i det enskilda fallet och vad ska eller kan du göra åt den saken?
- Vem är det som ska övertygas av din talan?
- När ska man övertyga den som ska övertygas?
- Samverkan för att övertyga
- Medel för att övertyga? (Och hjälpmedel)
- Destruktivt arbete i processer – hur hanterar du det?
- Hur ska man formulera grunderna för talan som kärande och svarande?
- Hur ska man formulera bevisteman?
- Hur kan man arbeta tillsammans med rättssakkunnig och andra sakkunniga för bästa möjlig genomslagskraft och pedagogik och vem ska man välja?
- Hur ska man försäkra sig om att domare/skiljedomare läser och förstår vad man menar?
- Hur ska man göra när man själv inte förstår vad motparten menar och när man heller inte vet hur domare/skiljedomare uppfattar det motparten anför?
- Hur ska man hantera sina svaga flanker för minsta möjliga genomslagskraft?
- För- och nackdelar med begäran om avvisning, särskild dom (mellandom), hissdispens m.m.
- Är sakframställningen viktig och varför är det ofta svårare att hålla sin sakframställning sist? Hur förbereder du dig på bästa sätt?
- Coaching av förhörspersoner för bästa genomslagskraft.
- Olika sätt att hålla förhör.
- För- och nackdelar med (att begära) förhandling (i förvaltningsdomstol)?
Kurstillfällen
Ort: Stockholm
Lokal: Sturegatan 15
(Hybrid)
Pris: 9 500kr
01 september 09:30 - 16:30
Föreläsare
Målgrupp
Relaterat