Vad ligger i begreppen uppsåt och oaktsamhet och när föreligger subjektiv täckning av en straffregels objektiva rekvisit? Var går gränsen för när en person kan anses i tillräcklig grad medveten om sitt handlande och hur påverkar en psykisk störning bedömningen av de subjektiva rekvisiten? Vilka ansvarsfrihetsgrunder finns och när kan dessa leda till frihet från ansvar?
Kursprogram
Påföljdsbestämningen utgör en ytterst central del i straffrätten och den är ständigt under förändring och utveckling genom såväl lagstiftning som praxis. Hur bestäms straffvärdet, vad är avgörande för påföljdsvalet och finns det omständigheter som påverkar straffmätningen är frågor som det är av stor vikt att kunna argumentera kring i en brottmålsrättegång.
De uppställda frågeställningarna är grundläggande inom den allmänna straffrätten. Under denna kursdag kommer det att diskuteras hur dessa inverkar på den straffrättsliga bedömningen. Med utgångspunkt i lagtexten och med belysande praxis från Högsta domstolens praxis behandlas särskilt brottsbegreppet, olika former av uppsåt och oaktsamhet, täckningsprincipen, medvetandekravet, de subjektiva rekvisiten i förhållande till psykisk störning, ansvarsfrihetsreglerna och när dessa kan leda till frihet från ansvar.
- Brottsbegreppet
- Uppsåt
- Oaktsamhet
- Täckningsprincipen
- Medvetandekravet
- Psykisk störning och subjektiv täckning
- Vilka ansvarsfrihetsregler finns inom svensk rätt och vad innebär de
- Objektiv ansvarsfrihetsgrund kontra putativ situationen
- Praxis
- Praktiska tips
Kurstillfällen
Göteborg 27 feb 2026: Fysiskt
Pris: 9 900kr
27 februari 09:30 - 16:30
Föreläsare


Målgrupp
Relaterat